vedligeholdelse af gardiner

Sådan passer du godt på dine gardiner. Med jævnlig og korrekt vedligeholdelse af dine gardiner holder de sig pæne i lang tid. 


Her på siden har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du vedligeholder og rengør dine gardiner og dermed sikrer dem en lang levetid.


Kvinde i stue ved plisségardin

ALLE GARDINTYPER

For alle gardintyper gælder det, at stoffet ikke må komme i kontakt med ætsende rengøringsmidler. Når du pudser vinduer, er det derfor en god idé ikke at spraye vinduesrensen direkte på ruden men i stedet på en klud, så du er sikker på at undgå at ramme gardinstoffet.


Ved motordrevne betjeningssystemer må motorens dele ikke komme i kontakt med vand, basiske opløsninger eller syrer.

Lyse rullegardiner

RULLEGARDINER

Rullegardiner kan støves af med en fjerkost eller en blød børste. Du kan også støvsuge dem forsigtigt med støvsugerens lille mundstykke med blød børste. Skal du rense gardinet for lette pletter, så dup forsigtigt med en svamp eller blød klud, der er fugtet med lunkent vand eventuelt tilsat lidt flydende ikke-syntetisk vaskemiddel (fx uldvask). Undgå vand på den eventuelt metalliserede bagside.

Lamelgardin ved kontorplads

LAMELGARDINER

Lamelgardiner kan støves af med en fjerkost eller en blød børste. Du kan også støvsuge dem forsigtigt med støvsugerens lille mundstykke med blød børste. Skal du rense gardinet for lette pletter, så dup forsigtigt med en svamp eller blød klud, der er fugtet med lunkent vand. Nogle lamelgardiner kan også vaskes i vandbad, men det kommer an på typen. Derfor anbefaler vi, at du finder og følger producentens vejledning.


Krøller dine lamelgardiner lidt, kan du stryge dem med et dampstrygejern. Det er vigtigt, at du stryger dem ved laveste varme. Er det et gardin med mørklægningseffekt, skal du kun stryge på vævsiden. Du kan med fordel lægge et viskestykke mellem lamellerne og strygejernet for at undgå direkte varme på gardinet.

Farvet plisségardin ved kontorplads

PLISSÉGARDINER

Plisségardiner kan støves af med en fjerkost eller en blød børste. Du kan også støvsuge dem forsigtigt med støvsugerens lille mundstykke med blød børste. Skal du rense gardinet for lette pletter, så vask forsigtigt med en opvreden klud, der er fugtet med lunkent vand (max 30 grader) eventuelt tilsat lidt ikke-syntetisk vaskemiddel (fx uldvask). Tør derefter med en ren klud. Gentag dette, til pletten er væk. Husk at plisségardiner ikke må bukkes, foldes, eller krølles. Mange plisségardiner kan også vaskes – her anbefaler vi, at du finder og følger producentens vejledning.


Det er en god idé jævnligt at køre dine plisségardiner helt op. Ved på den måde at motionere dine gardiner, sikrer du, at de fortsat kører gnidningsfrit op og ned, og at plisseringerne holder sig flotte i lang tid.Foldegardin hvidt

Foldegardiner kan støves af med en fjerkost eller en blød børste. Du kan også støvsuge dem forsigtigt med støvsugerens lille mundstykke med blød børste. Skal du rense gardinet for lette pletter, så dup forsigtigt med en svamp eller blød klud, der er fugtet med lunkent vand. Mange foldegardiner kan også vaskes i maskine. Her anbefaler vi, at du finder og følger producentens vejledning.

Træpersienner bag sofa

TRÆPERSIENNER

Træpersienner kan støves af med en fjerkost eller en blød børste. Du kan også støvsuge dem forsigtigt med støvsugerens lille mundstykke med blød børste eller bruge en såkaldt persiennnebørste, der er designet til det. Ved støvsugning skal du lukke persiennen med oversiden indad, starte oppefra og støvsuge fra side til side hen over lamellerne. Skal du rense gardinet for lette pletter, så tør forsigtigt lamellerne af med en fugtig klud.Persienner i stue

ALUMINIUMSPERSIENNER - let rengøring

Persienner kan støves af med en fjerkost eller en blød børste. Du kan også støvsuge dem forsigtigt med støvsugerens lille mundstykke med blød børste eller bruge en såkaldt persiennnebørste, der er designet til det. Ved støvsugning skal du lukke persiennen med oversiden indad, starte oppefra og støvsuge fra side til side hen over lamellerne. Skal du rense gardinet for lette pletter, så dup forsigtigt med en svamp eller blød klud, der er fugtet med lunkent vand. Er gardinet mere snavset, kan du rengøre det med en klud, der er vredet godt op i lunkent vand tilsat mild sæbe. Husk at tørre persiennens ståloverliste godt af, så den ikke ruster. 


Seogså vores life hack til nem rengøring af persienner.

Blå persienner

ALUMINIUMSPERSIENNER - grundig rengøring

Trænger gardinet til en større rensning, kan du bade det: Tag persiennen ned fra vinduet ved at tage den ud af beslagene og fjerne underlistens endekapper. Hæng persiennen på en krog på badeværelset eller udenfor. Vask persiennen med en blød svamp dyppet i lunkent mildt sæbevand – vask først på den ene side, drej den og vask så på den anden side. Skyl dernæst al sæben af med koldt vand eventuelt tilsat lidt afspændingsmiddel for at undgå kalkpletter. Du kan også lægge persiennen i blød i lunkent sæbevand i badekarret eller brusekabinen. Undgå at bukke gardinets lameller. Persiennen skal ligge med lamellernes bagside opad (undlad at trække dem sammen). Vask persiennen forsigtigt med en svamp og skyl den ren med koldt vand. Hæng den derefter til tørre og spray eventuelt med afspændingsmiddel. Hæng først persiennen på plads, når den er helt tør.Vores vedligeholdelsesvejledninger er grundigt udarbejdet, men dog påtager Nye Gardiner sig intet ansvar, når du rengør dine gardiner.


tjek PRODUCENTENS VEJLEDNING

Der kan være særlige vedligeholdelsesforhold for specifikke gardinprodukter. Derfor anbefaler vi, at du altid orienterer dig i producentens vejledning. På den måde kan du være helt sikker på, at du ikke gør skade på gardinet, når du i virkeligheden ønsker at forlænge dets levetid. Herunder finder du links til vedligeholdelsesvejledninger fra nogle af vores producenter.


FABER 


VELUX 


LUXAFLEX


ingen rengøringsdille her?

Hvis du ikke er den store rengøringsentusiast, kan du med fordel vælge gardiner, der er ekstra nemme at vedligeholde. Det er især persienner og rullegardiner, foldegardiner der kan tages ned og maskinvaskes samt gardiner med et særligt støv- og smudsafvisende stof.


Find inspiration herunder, hvor vi har samlet nogle af vores mest rengøringsvenlige gardiner.

Sunwood Træpersienne 35mm

8 populære farver      
Produceres efter dine mål

Sunwood træpersienner er både smukke og praktiske. Lysindfaldet er let at justere, og persiennerne er nemme at rengøre. Modellen på 35 mm giver et medium lysindfald. Du kan vælge mellem 8 flotte farver.
Priser fra 372 kr.
Sunwood Træpersienne 35mm

Faber Rullegardin

79 populære farver      
Produceres efter dine mål

Faber rullegardin er den ideelle løsning, hvis du ønsker et moderne og stilrent udtryk. Kollektionen har mere end 50 flotte designs med mulighed for at vælge personlige bundlister, kvaster og dekorationsbånd. Monteringen er enkel og hurtig.
Priser fra 513 kr.
Faber Rullegardin

Faber Rullegardin Børnekollektion

31 populære farver      
Produceres efter dine mål

Her er det perfekte rullegardin til børneværelset. Vælg mellem mange flotte og finurlige farver, mønstre og motiver. Gardinet fås også med personlige bundlister, kvaster og dekorationsbånd. Du kan vælge automatisk betjening, så I undgår snore på børneværelset.
Priser fra 513 kr.
Faber Rullegardin Børnekollektion

Sunwood Træpersienne 25mm

8 populære farver      
Produceres efter dine mål

Træpersienner fra Sunwood er det oplagte valg, hvis du ønsker et smukt gardin med et naturligt udtryk. Modellen på 25 mm giver et lille lysindfald. Persiennerne fås i 8 flotte farver og produceres efter dine mål. Som et plus er de nemme at rengøre.
Priser fra 334 kr.
Sunwood Træpersienne 25mm

Luxaflex Rullegardin

32 populære farver      
Produceres efter dine mål

Luxaflex rullegardin er et gennemført kvalitetsprodukt. Med over 45 farvemuligheder og flere betjeningsløsninger kan du designe gardinet, så det passer ind i netop dit hjem. Vælg fx den smarte PowerView®-betjening, hvor du styrer gardinet via din telefon.
Priser fra 606 kr.
Luxaflex Rullegardin

Base+ Persienne

16 populære farver      
Produceres efter dine mål

Base+ persiennen er vores mest populære persienne. Den er især velegnet til baderum og køkkenområder, da persiennen tåler fugt og er meget nem at rengøre. Persiennen produceres efter dine mål, og du kan vælge mellem 18 flotte farver.
Priser fra 203 kr.
Base+ Persienne